Περισσότερο από έναν αιώνα πριν, σχεδιαστές και μηχανικοί προσπαθούσαν να δώσουν το τέλειο ντιζάιν για το γυάλινο μπουκάλι της Coca-Cola.

Το μοναδικό, γνωστό σε εμάς, πρωτότυπο (από αυτά που πετάχτηκαν) μπουκάλι Coca-Cola δημοπρατείται από τον οίκο Morphy Auctions στο Λας Βέγκας, αυτόν τον μήνα και αναμένεται να πιάσει τουλάχιστον 100.000 δολάρια.

Η ιστορία πάει πίσω στο 1915, όταν η Coca-Cola Bottling Company στην Ατλάντα ζήτησε προτάσεις για μπουκάλι, απαιτώντας να συνοδεύονται και από δείγμα.

Τον Αύγουστο της ίδια χρονιάς, μια «πολυμελής επιτροπή εμφιαλωτών», από κοινού με τους δικηγόρους της Coca-Cola, εξέτασε τις οκτώ προτάσεις που είχαν υποβληθεί.

Mπουκάλια Coca Cola
Ενα πρωτότυπο μπουκάλι Coca-Cola δημοπρατείται από τον οίκο Morphy Auctions στο Λας Βέγκας, αυτόν τον μήνα και αναμένεται να πιάσει τουλάχιστον 100.000 δολάρια.

Επιλέχθηκε η πρόταση του Earl R. Dean της Root Glass Company, αλλά ο σχεδιαστής χρειάστηκε να κάνει πιο λεπτό το μπουκάλι Coca- Cola που είχε σχεδιάσει για να είναι συμβατό με τα μηχανήματα εμφιάλωσης που χρησιμοποιούσε η εταιρεία αναψυκτικού.

Η Coca-Cola προχώρησε σε δοκιμές, παράγοντας δοκιμαστικά μπουκάλια στα εργοστάσιά της στην Αλαμπάμα, τη Τζόρτζια και το Τενεσί.

Οι δοκιμές αποδείχτηκαν επιτυχείς, και τα δοκιμαστικά μπουκάλια για την Coca-Cola πετάχτηκαν. Εκτός από αυτό που δημοπρατείται, και το οποίο φέρει ημερομηνία 15 Νοεμβρίου 1915.

Μυστήριο πως επέζησε αυτό το μπουκάλι Coca Cola

Προετοιμάζοντας τη δημοπρασία, ο οίκος δημοπρασιών του Λας Βέγκας συμβουλεύθηκε τον ειδικό για αυτά του μπουκάλια Ντένις Σμιθ, ο οποίος πριν από περισσότερα από 40 χρόνια διεξήγαγε «ανασκαφή μπουκαλιών» σε χωματερή στο Μπίρμινγχαμ της Αλαμπάμα, όπου το εκεί εργοστάσιο της Coca-Cola είχε πετάξει τα δικά του δοκιμαστικά μπουκάλια. Μάταια. Μόνον θραύσματα βρήκε.

Το πρωτότυπο μπουκάλι Coca Cola που δημοπρατείται -μαζί και με ένα μοντέλο του 1933- εντοπίστηκε στη συλλογή ενός υπαλλήλου της εταιρείας που έχει συνταξιοδοτηθεί.

Vintage photo Coca Cola
Η ιστορία πάει πίσω στο 1915, όταν η Coca-Cola Bottling Company στην Ατλάντα ζήτησε προτάσεις για μπουκάλι, απαιτώντας να συνοδεύονται και από δείγμα.

Ωστόσο, δεν είναι το παλαιότερο δείγμα μπουκαλιού Coca Cola: σύμφωνα με το JustCollecting News, κυκλοφορούν ακόμη δύο από τα μπουκάλια του Earl R. Dean (τεμάχια πριν τη διεξαγωγή των δοκιμών).

Το ένα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ φυλάσσεται στα αρχεία της Coca-Cola και το άλλο δημοπρατήθηκε το 2011 για 240.000 δολάρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.