Εκ πρώτης όψεως, ένα από τα ασφαλέστερα σημεία για να επιζήσει κάποιος την πυρηνική απειλή, δεν θυμίζει τίποτα παραπάνω από μία προσεκτικά σχεδιασμένη στρατιωτική βάση. Και η αλήθεια είναι πως το «The Oppidum», το πολυτελέστερο πυρηνικό καταφύγιο της γης, ήταν αυτό ακριβώς μέχρι πριν λίγο καιρό.
Στη μέση μία ήσυχης κοιλάδας, ανάμεσα στις καταπράσινες πλαγιές και την πλούσια βλάστηση της Τσέχικης υπαίθρου, κρύβεται ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά του κόσμου.

Αυτό που από αέρος δε μοιάζει με τίποτα παραπάνω από ένα κοινό διοικητικό κέντρο, είναι στην πραγματικότητα μία υπερπολυτελής έπαυλη – πυρηνικό καταφύγιο, που απλώνεται σε 3 επίπεδα, 1 υπέργειο και δύο υπόγεια, μέσα σε έκταση πρασίνου 30 στρεμμάτων.
Το όνομα του, «The Oppidum», είναι λατινικής προέλευσης και στα χρόνια της παντοδυναμίας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας χαρακτήριζε οχυρωμένους οικισμούς με διοικητική σημασία.

Το «The Oppidum» ξεκίνησε να χτίζεται το 1984, στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, και αποπερατώθηκε το 1994. Ο αρχικός σχεδιασμός του έγινε από τις κυβερνήσεις της τότε Σοβιετικής Ένωσης και της Τσεχοσλοβακίας και θα αποτελούσε απόρρητο στρατιωτικό διοικητικό κέντρο και καταφύγιο.
Σήμερα πλήρως ανακαινισμένο, για να στεγάσει όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στην αγορά και την συντήρησή του, το «The Oppidum» υπόσχεται ενεργειακή αυτάρκεια και ασφαλή διαβίωση, χωρίς την ανάγκη ανεφοδιασμού, για περίοδο τουλάχιστον 10 ετών.

Η μεσιτική εταιρεία που το διαχειρίζεται ανήκει στον Τσέχο μεγιστάνα Jakub Zamrazil και έχει έρθει σε επαφή με πολλούς ευκατάστατους ενδιαφερόμενους για την πώληση του.
Ο υπεύθυνος ασφαλείας του The Oppidum, στρατηγός εν αποστρατεία Andor Šándor, δηλώνει πως πρόκειται για την μεγαλύτερη αντίστοιχου σκοπού κατασκευή παγκοσμίως, που η μοναδικότητά της έγκειται όχι μόνο στο μέγεθος, αλλά και στον συνδυασμό κορυφαίας ασφάλειας και πολυτέλειας.

Εξοπλισμένο με τα καλύτερα επικοινωνιακά συστήματα, για να διατηρεί ακέραια την επαφή με τον έξω κόσμο σε κάθε απειλή, το The Oppidum είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό καταφύγιο.
Η μοντέρνα έπαυλη με όλες τις ανέσεις, που βρίσκεται στην επιφάνεια της γης, προστατεύει από τα αδιάκριτα βλέμματα, κρυμμένη πίσω από ψηλά τείχη, αυτόματους αισθητήρες αμυντικής τεχνολογίας και πολύπλοκα συστήματα ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας.
Όμως σκαμμένα μέσα στην καρδία των βουνών, κρύβονται τα δύο επίπεδα ενός εκ των ασφαλέστερων πυρηνικών καταφυγίων στο κόσμο!

Οι ιδιοκτήτες εισέρχονται μέσω κρυφού υπόγειου διαδρόμου, που απομονώνεται σε δευτερόλεπτα με ειδική πόρτα ασφαλείας, που αντέχει ακόμα και την πιο δυνατή έκρηξη. Μόλις η απειλή περάσει, οι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν σώοι στο επάνω επίπεδο και να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους.

Το υπόγειο καταφύγιο εκτείνεται σε δύο υπόγεια επίπεδα, συνολικού εμβαδού 7.200 τ.μ., που περιλαμβάνουν μία μεγάλη κατοικία 627 τ.μ. και 6 συνολικά διαμερίσματα των 160 τ.μ., με δωμάτια ύψους 4 μέτρων.

Εκτός από την διαβίωση στα υπερπολυτελή σπίτια τους, οι κάτοικοι θα έχουν στη διάθεση τους εγκαταστάσεις, για να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους χωρίς να αισθάνονται περιορισμένοι ή απομονωμένοι.

Μεταξύ άλλων διαθέτει κοινόχρηστο υπόγειο κήπο με προσομοίωση φυσικού φωτισμού, spa, πισίνες, αίθουσα προβολής ταινιών, αίθουσα μπιλιάρδου, μπαρ, κελάρι, βιβλιοθήκη, χώρο για εμπορικά καταστήματα, γυμναστήριο και πολλές άλλες δυνατότητες αναψυχής.

Το διοικητικό του κέντρο παρέχει ένα από τα καλύτερα επίπεδα ασφαλείας, με άρτια εξοπλισμένα γραφεία, αίθουσα συσκέψεων, ιατρικό κέντρο και χειρουργείο, τα οποία συνδέονται με σύστημα ενδοσυνεννόησης και δορυφορικές γραμμές με των έξω κόσμο.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και ειδικά θησαυροφυλάκια, στα οποία θα αποθηκεύονται πολυτελή αντικείμενα, τιμαλφή και συλλογές έργων τέχνης για προστασία.
Στις αποθήκες του μπορεί να φιλοξενήσει τεράστιες ποσότητες τροφίμων μακράς διαρκείας, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, που διασφαλίζουν την επάρκεια σε περίπτωση αποκοπής του από τον έξω κόσμο, ενώ έχει προβλεφθεί και σύστημα ειδικού φιλτραρίσματος και αποθήκευσης νερού.

Ωστόσο, οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες μπορούν να κάνουν τις δικές τους μετατροπές. Εκτός από την οικογένεια που θα στεγάσει με απόλυτη ασφάλεια, στα υπόγεια διαμερίσματα υπάρχει χώρος για το υπαλληλικό προσωπικό και τους επιχειρηματικούς συνεργάτες, όποιου έχει την οικονομική δυνατότητα να το αποχτήσει.
Προς το παρόν τα συστήματα τηλεπικοινωνιών δεν έχουν τοποθετηθεί, περιμένοντας τις αλλαγές και απαιτήσεις του νέου ιδιοκτήτη. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, τους τελευταίους μήνες υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για πυρηνικά καταφύγια, εξαιτίας της έντασης με την Νότιο Κορέα και αρκετοί έχουν εκφράσει επιθυμία να το αποκτήσουν.

Η τοποθεσία κατασκευάστηκε το The Oppidum θεωρείται από μόνη της βασική για την παρεχόμενη ασφάλεια. Η Τσεχία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, προστατευμένη από βουνά και δεν έχει ανοιχτές διαμάχες με άλλες χώρες.
Οποιαδήποτε πιθανή απειλή, πόλεμος, λιμοί ή οτιδήποτε άλλο, θα φτάσουν σε αυτό το σημείο πιθανότατα πιο αργά από άλλα μέρη, και έτσι οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να μεθοδεύσουν την διαφυγή τους από άλλο σημείο της γης προς το «The Oppidum» και να προετοιμαστούν ανάλογα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.