Πηγή: BBC

Η Rolls-Royce έχει δηλώσει ότι θα μειώσει 9.000 θέσεις εργασίας και προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ανακάμψει η αεροπορική βιομηχανία από την πανδημία του κορονοϊού.

Η Rolls-Royce θα μειώσει 9.000 θέσεις εργασίας εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού

Η εταιρία με έδρα το Ντέρμπι, η οποία κατασκευάζει κινητήρες αεροπλάνων, είπε ότι η μείωση σχεδόν του ενός πέμπτου του εργατικού της δυναμικού θα επηρεάσει κυρίως το τμήμα της πολιτικής αεροπορίας.

Δεν αποτελεί κρίση δικής μας κατασκευής. Αλλά είναι κρίση που αντιμετωπίζουμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ανέφερε το αφεντικό Γουόρεν Ιστ.

Το μεγαλύτερο μέρος των απολύσεων αναμένεται να γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Derby.

Η Rolls-Royce απασχολεί 52.000 άτομα παγκοσμίως και ο East είπε στο πρόγραμμα του BBC Today ότι η εταιρεία δεν είχε ακόμη καταλήξει στο ακριβώς πού θα είναι η απώλεια θέσεων εργασίας, λόγω της ανάγκης διαβούλευσης με τα συνδικάτα.

Αλλά είπε: Είναι δίκαιο να πούμε ότι από τις αστικές αεροδιαστημικές επιχειρήσεις μας περίπου τα δυο-τρίτα του συνόλου των εργαζομένων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ΗΒ και αυτό είναι πιθανότατα ένας καλός πρώτος πληρεξούσιος.

Η πολιτική αεροπορική επιχείρηση της Rolls-Royce διαθέτει αρκετές εγκαταστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η μεγαλύτερη μονάδα βρίσκεται στο Derby.

Η επιχείρηση ανέφερε ότι θα διενεργήσει επίσης επιθεώρηση των χώρων της, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει ποιους μπορεί να κλείσει.

Ο Τζον, εργαζόμενος στο τμήμα πολιτικής αεροδιαστημικής της Ρολς-Ρόις, ο οποίος μίλησε στο BBC με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ανέφερε πως αν και αναμένει πως θα υπάρξουν απολύσεις, ο τελικός αριθμός των 9.000 ήταν σοκ.

Από το ξέσπασμα του Covid-19 γνωρίζαμε ότι οι επιχειρήσεις θα συρρικνώνονταν, ανέφερε.

Αλλά είπε ότι η κλίμακα των περικοπών καθώς και το ενδεχόμενο κλείσιμο μερικών χώρων ήταν έκπληξη.

Η ένωση εργαζομένων ανέφερε ότι η απόφαση ήταν επαίσχυντος καιροσκοπισμός.

Η επιχείρηση αυτή έχει αποδεχθεί δημόσια χρήματα για να θέσει σε προσωρινή αργία χιλιάδες εργαζομένους, δήλωσε ο βοηθός γενικός γραμματέας της Ένωσης για τις κατασκευές, Στιβ Τέρνερ.

Η ένωση και οι φορολογούμενοι της Βρετανίας αξίζουν μια πιο υπεύθυνη προσέγγιση σε μια εθνική έκτακτη ανάγκη. Καλούμε την Ρολς-Ρόις να απομακρυνθεί από το χείλος του γκρεμού και να συνεργαστεί μαζί μας για έναν καλύτερο τρόπο για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση.

Η Rolls-Royce αρχικά παρείχε 4.000 εργαζομένους στο ΗΒ τον προηγούμενο μήνα. Περίπου 3.700 άτομα παραμένουν στο Πρόγραμμα Διατήρησης Θέσεων Εργασίας του Κορονοϊού, αν και η κυβέρνηση πληρώνει το 80% του μισθού ενός εργαζομένου μέχρι και 2.500 λίρες το μήνα.

Αλλά ο East είπε: Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παρατείνει τα πράγματα όπως τα προγράμματα άδειας για χρόνια στο μέλλον. Πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας και να εξασφαλίσουμε ότι θα ικανοποιήσουμε τη μεσοπρόθεσμη ζήτηση.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας = δεν είναι καθόλου αναπάντεχες – οι αεροπορικές εταιρείες μείωσαν τις ώρες πτήσης τους κατά 90% ή περισσότερο, και η Airbus και η Boeing μείωσαν τους αριθμούς παραγωγής τους για τα επόμενα χρόνια – αλλά εξακολουθούν να αποτελούν ισχυρό πλήγμα για μία από τις λίγες κατασκευαστικές εταιρείες παγκόσμιας κλάσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αν και οι λεπτομέρειες για το πού θα πέσουν οι περικοπές δεν έχουν οριστικοποιηθεί, είναι πιθανό τα δύο τρίτα να πάνε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επιχείρηση έχει ήδη χρησιμοποιήσει το κυβερνητικό σχέδιο για να βοηθήσει στην πληρωμή των μισθών περίπου 4.000 υπαλλήλων, ωστόσο ο East, γενικός διευθυντής της Rolls-Royce, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν από την κυβέρνηση να συνεχίσει ένα τέτοιο σχέδιο για αρκετά χρόνια.

Υπήρχε επίσης μια σαφής υπόδειξη σήμερα το πρωί ότι ορισμένα εργοστάσια ενδέχεται να κλείσουν – η εταιρεία είπε ότι θα επανεξέταζε το μελλοντικό κατασκευαστικό της αποτύπωμα.

Παραμένουν ορισμένα ερωτήματα για την Roll-Royce. Οι επενδυτές προειδοποιούν για το πότε θα επιστρέψουν τα έσοδα της εταιρείας – μεγάλο μέρος των οποίων βασίζεται σε αεροσκάφη που πετούν για να ρέουν χρήματα.

Η επιχείρηση δεν έχει ακόμα απευθυνθεί στους μετόχους της περισσότερα χρήματα — κάποιοι αναμένουν ότι θα έρθουν.

Τα αεροπορικά ταξίδια έχουν περιέλθει σε σχεδόν στασιμότητα από τότε που ο κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και πολλές αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν απότομες περικοπές θέσεων εργασίας.

Η παγκόσμια εναέρια κυκλοφορία αναμένεται να μειωθεί κατά 45% αυτό το έτος, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Baird. Προβλέπει επίσης ότι οι αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να χάσουν 310 δις δολάρια (£253 δις) σε έσοδα το 2020.

Η Rolls-Royce ανέφερε ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στην επιχείρηση και σε ολόκληρη την αεροπορική βιομηχανία είναι πρωτοφανής.

Πρόσθεσε ότι είναι όλο και πιο σαφές ότι η δραστηριότητα στην εμπορική αεροδιαστημική αγορά θα διαρκέσει αρκετά χρόνια για να επιστρέψει στα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί μόλις πριν από λίγους μήνες.

Εκτός από την απώλεια θέσεων εργασίας, η επιχείρηση ανέφερε ότι θα μειώσει τα έξοδα σε τομείς όπως οι μονάδες και τα ακίνητά της. Αναμένει εξοικονόμηση 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ο Paul Everitt, διευθύνων σύμβουλος της ADS, της ένωσης αεροδιαστημικής βιομηχανίας, είπε: Η κρίση έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αεροπορικές επιχειρήσεις που παρέχουν υψηλής αξίας, μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας σε όλες τις περιοχές και έθνη του ΗΒ, θέτοντας χιλιάδες περισσότερες θέσεις εργασίας σε κίνδυνο τώρα και τους προσεχείς μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.