Πηγή: NZ-Herald

Η Σουηδία έχει πλέον ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και το Βέλγιο για να έχουν το υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό θανάτων από κορονοϊό στον κόσμο, εκθέτωντας την απόφασή της να αποφύγει έναν αυστηρό αποκλεισμό σε περαιτέρω αμφιβολίες.

Η Σουηδία γίνεται η χώρα με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό θανάτων από κορονοϊό

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η ιστοσελίδα Our World in Data, η Σουηδία είχε 6,08 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους την ημέρα σε κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών μεταξύ 13 Μαΐου και 20 Μαΐου.

Είναι το υψηλότερο στον κόσμο, πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αντίστοιχα 5,57, 4,28 και 4,11.

Ωστόσο, η Σουηδία είχε μόνο το υψηλότερο ποσοστό θανάτων την τελευταία εβδομάδα, με το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να εξακολουθούν να προηγούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Κρατικός επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, εκπρόσωπος Τύπου της ακραίας στρατηγικής της Σουηδίας για τον κορονοϊό, απέρριψε τα στοιχεία το βράδυ της Τρίτης, υποστηρίζοντας ότι ήταν παραπλανητικό να επικεντρωθούμε στον αριθμό των νεκρών μέσα σε μια εβδομάδα.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε όταν τελειώσει, ανέφερε στην εφημερίδα Svenska Dagbladet. Είναι φυσικά τρομερό το γεγονός ότι έχουμε τόσο υψηλότερο φόρο αίματος στα γηροκομεία μας, και υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να μάθουμε για όσους εργάζονται σε αυτά τα ιδρύματα.

Η απόφαση της Σουηδίας να διατηρήσει ανοικτά σχολεία, μπαρ και εστιατόρια, και να συνεχίσει να επιτρέπει συγκεντρώσεις έως 50 ατόμων, επαινέθηκε από πολλούς από αυτούς που επιδιώκουν πρόωρο τερματισμό των περιορισμών. Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι η χώρα είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αποφύγει ένα δεύτερο κύμα, καθώς ο πληθυσμός ενδέχεται να έχει δημιουργήσει ένα βαθμό ανοσίας στην αγέλη.

Ο Τέγκελ δήλωσε την Τετάρτη ότι περισσότερα από ένα στα πέντε άτομα στη Στοκχόλμη πιστεύεται ότι έχουν αναπτύξει αντισώματα εναντίον του ιού, όπου πάνω από το ένα τρίτο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Σουηδίας έχουν καταγραφεί.

Ωστόσο, καθώς οι γείτονές της στη Νορβηγία, τη Δανία και τη Φινλανδία, οι οποίοι θέσπισαν πολύ αυστηρότερους περιορισμούς, έχουν δει δραματικά χαμηλότερους αριθμούς θανάτων τον τελευταίο μήνα, η στρατηγικήΤΗς έχει δεχθεί αυξανόμενη κριτική.

Ο Frodo Forland, κρατικός επιδημιολόγος της Νορβηγίας, διαμαρτυρήθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπήρξε σχεδόν καμία κριτική συζήτηση ή κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης για το υψηλό ποσοστό θανάτων στη Σουηδία.

Φαίνεται ότι θέλετε να στηρίξετε τη δική σας κυβέρνηση και στρατηγική, ανέφερε στην εφημερίδα Svenska Dagbladet. Αλλά η Σουηδία αντιτίθεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Lena Einhorn, Σουηδή ιολόγος και συγγραφέας, είπε στην Daily Telegraph ότι ήταν απογοητευμένη που ο Tegnell και η ομάδα του εξακολουθούν να αρνούνται να αλλάξουν τη στρατηγική της χώρας παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις αποτυχίας.

Έχουν λάβει μια απόφαση και εάν παραδεχθούν ότι έχουν λάβει μια κακή απόφαση αυτό σημαίνει να αναλάβουν την ευθύνη για τη δημιουργία μιας κακής κατάστασης, είπε.

Η Einhorn ανήκει σε μια ομάδα 22 Σουηδών επιστημόνων και ερευνητών που από την αρχή αμφισβήτησαν τη στρατηγική της χώρας.

Παραπονέθηκε ότι η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας εξακολουθεί να βασίζει τις συστάσεις της στην υπόθεση ότι ο κορονοϊός δεν έχει σημαντική ασυμπτωματική εξάπλωση, δίνοντας μια απάντηση που έδωσε ο Tegnell στο BBC αυτή την εβδομάδα ως παράδειγμα.

Είπε ‘Στη Σουηδία δεν φοράμε μάσκες, μένουμε σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι’. Αυτή είναι μια ξεπερασμένη απάντηση. Είναι μια απάντηση που θα μπορούσατε να είχατε δώσει πριν από τρεις μήνες, αλλά όχι σήμερα.

Ανέφερε ότι η χώρα θα μπορούσε να ζητήσει από τους νοσηλευτές να φορούν μάσκες προσώπου σε γηροκομεία ανά πάσα στιγμή, να ζητήσει από τους ανθρώπους να φορούν μάσκες προσώπου σε πολυσύχναστους χώρους και να ζητήσει από τα μέλη της οικογένειας όσων είναι άρρωστοι να πάνε επίσης σε καραντίνα.

Όλα αυτά είναι πολύ απλά, λογικά πράγματα που η Σουηδία δεν έχει εφαρμόσει και που η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας εξακολουθεί να αρνείται να εφαρμόσει.

Ο πληθυσμός είναι ότι η Σουηδία εξακολουθεί να υποστηρίζει τον τρόπο με τον οποίο η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας χειρίστηκε την πανδημία.

Μια έρευνα που διεξήχθη για την Υπηρεσία Πολιτικών Εκτάκτων Αναγκών της Σουηδίας, βρήκε ότι το 77% των ατόμων που ερωτήθηκαν μεταξύ 7 Μαΐου και 10 Μαΐου, είπε ότι είχαν μεγάλη εμπιστοσύνη στην υπηρεσία, από 65% στην αρχή της κρίσης το Μάρτιο.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι ο πληθυσμός ανησυχούσε περισσότερο για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ανεργία, την οικονομία και την ευημερία παρά για τις συνέπειες στην υγεία.

Μια σαφής πλειοψηφία, 64%, θεώρησε ότι η εθνική στρατηγική ήταν καλά ισορροπημένη μεταξύ της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και της προστασίας της οικονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.